Tal i com diuen els espanyols: "Quien calla, otorga"

Avui estava llegint la Vanguardia, i he ensopegat amb un article escrit per Florencio Domínguez, que es titulava “Pedir Perdón” [pàgina 16 del diari de 25 d’abril de 2007]. Després d’haver llegit l’article en qüestió, sorpresa per l’argumentació utilitzada, m’he volgut informar de la trajectòria del columnista, ja que al peu de pàgina de l’article no hi havia cap referència.

Com fa qualsevol persona normal, he anat al fantàstic buscador Google, he escrit el nom de Florencio Domínguez, i seguidament he clicat: Enter.

Tot seguit m’ha aparegut una llista d’enllaços relacionats amb el nom, i el primer web que m’ha aparegut ha estat un que deia el següent: “El escritor Florencio Domínguez dice que el flujo de dinero hacia ETA no se ha detenido y sigue siendo suficiente.” I on continuava amb l’explicació de la notícia.

En aquest moment ja m’he començat a ensumar alguna cosa, però he volgut fer una segona comprovació. He anat una altra vegada al buscador Google i he clicat el segon enllaç, on hi deia el següent: “ETA en Cataluña. Desde Terra Lliure hasta Carod Rovira”(Florencio Domínguez Iribarren). Com haureu tots deduït, és el títol d’un llibre de Domínguez Iribarren. Tot i que el títol és força suggerent, ara m’agradaria comentar el què es deia en l’article d’avui a la Vanguardia.

Aquest comença explicant de forma objectiva uns fets que van succeir a Euskadi el diumenge passat, on explica que el lehendakari Ibarretxe va demanar disculpes a les víctimes del terrorisme d’ETA, alhora que l’articulista explica que al dimarts –ahir– el govern de Vitoria va demanar una resposta del mateix tipus al Govern espanyol pel que fa als bombardejos de Gernika, tal i com fa fer el govern alemany degut a l’atac de la Legió Còndor a la població basca. Ell argumenta que la demanda del lehendakari “no tiene ningún fundamento jurídico, político, ni histórico razonable”. Els arguments que descriu a continuació van seguint un fil fins a cert punt coherents, ja que explica que la situació entre els dos països (Alemanya i Espanya) pel que fa als bombardejos no és la mateixa, ja que la Legió Còndor va ser enviada en nom d’un govern legítim – en aquest cas el de Hitler – i pel que fa al cas espanyol, el lehendakari argumenta que l’atac a Gernika va ser degut a una intromissió espanyola al territori basc, i per aquests motius els espanyols han de demanar perdó. En desacord amb això, Domínguez Iribarren diu que en la Guerra Civil espanyola tant hi va haver republicans i franquistes al País Basc com en qualsevol dels territoris de la resta de l’Estat, per tant no te res a veure amb una discriminació per raó d’identificació nacional alhora d’adjudicar alguna culpabilitat. I continuant amb el que diu a l’article, l’autor carrega contra el govern de Vitoria i contra el PNB, dient que és el lehendakari el que ha de demanar perdó per les víctimes del terrorisme d’ETA, ja que membres del seu partit havien col·laborat i recolzat de forma explícita els actes dels terroristes en algunes de les poblacions d’Euskadi.

Deixant de banda la certesa o falsedat d’aquestes acusacions a membres del PNB, el que si que es reprovable és de la manera en que conclou l’article. Diu textualment: “Pero los gobiernos democráticos españoles no se han solidarizado nunca con la Legión Cóndor, ni con el franquismo ni han respaldado sus crímenes. Esa es la diferencia.”

A veure, senyor Domínguez, vostè creu realment que cap dels governs democràtics espanyols mai s’han solidaritzat amb el franquisme? Ni han recolzat els seus crims?; I què me’n diu del munt d’estàtues i plaques que encara trobem arreu de les vies públiques, i que representen una clara al·lusió al règim franquista? i de la prohibició de l’aixecament de les fosses comunes?

D’acord, potser cap dels nostres governs democràtics no han explicitat mai un clar recolzament al règim anterior, però és que a vegades no cal parlar, sinó únicament deixar d’actuar. Està clar que aquesta és una forma típicament espanyola.

Anuncis

5 pensaments sobre “Tal i com diuen els espanyols: "Quien calla, otorga"

 1. al final si que m’ho hauré de replantejar… jejeje. ara bromes a banda, la Vanguardia és un dels diaris on es pot llegir més diversistat d’opinions. Per exemple, avui ha escrit el meu professor preferit: en Requejo!! jejeje
  Hi ha de tot a can Godó, com a tot arreu!
  ;)

 2. Ni tu ni ell teniu raó. Ningú ha de demanar “perdó” per coses de les quals no en són directament responsables. Ni el PNB és responsable d’atacs terroristes ni l’Espanya actual del bombardeig de Guernika. Sempre esteu igual els europeus, plorant, sumicant, demanant perdó, queixant-se, removent el passat… Y’all are a weak weak people. I envia les fotos.

 3. jejeje
  Alex, aquí si que m’has agradat.
  No m’has convençut però he de dir que has utilitzat bons arguments.
  Merci pels comentaris. Quan pugui mirare els teus videos!
  petons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s