“Era necessari utilitzar la bomba atòmica?”

Ahir, mentre estava fent una pràctica d’història a la biblioteca de la UPF, vaig estar pensant que seria interessant publicar-la al bloc. Així doncs, aquí teniu la feina que presentaré avui abans de les 14 hores a la bústia del professor Pich:

Per entendre si realment va ser necessària la utilització de la bomba atòmica o no, primer cal contextualitzar el fet en l’etapa final de la II Guerra Mundial:
Tal i com ja és sabut, la II Guerra Mundial l’any 1945 ja només es localitzava al front asiàtic. Els japonesos eren el principal enemic i ja des de 1944 s’havien produït bombardejos sobre aquest país insular. A finals de 1945 però, ja havien estat pràcticament anul·lades les principals àrees japoneses de defensa i també ho havien estat els principals objectius d’interès miliar.
Així doncs, tot fa pensar que la guerra ja estava sentenciada, ja que la inferioritat de l’exèrcit japonès en relació amb l’americà era clarament evident. Ara bé, cal diferenciar entre pèrdua i rendició. Tal i com apunta David M. Kennedy: Koichi Kido, lord protector del sello del monarca, […] había llegado a la conclusión de que la derrota de Japón era inevitable. La rendición de Japón, sin embargo, era otra cuestión.[1] Amb aquesta idea doncs, sembla que queda justificada la decisió per part del govern dels Estats Units d’utilitzar la bomba atòmica per decidir finalment el desenllaç de la guerra.
No obstant, si ens quedéssim només amb aquesta visió dels fets no seriem del tot objectius. Tal i com apunta el documental Hiroshima que vam poder veure el dimecres passat en el Cine-Fòrum, darrere de la presa de decisions sobre si finalment calia o no utilitzar la bomba atòmica per a finalitats no experimentals, hi havia uns clars interessos econòmics, perquè es parlava de més de 2.000 milions de dòlars invertits en aquest projecte. I és obvi que una quantitat com aquella no s’inverteix en va. Així doncs, aquest seguit de causes de tipus econòmic, juntament amb la brutal agressió de l’atac a Pearl Harbor[2] per part dels Japonesos l’any 1941, i també com a causa rellevant el fet que el govern americà volia una rendició sense condicions per part del Japó –cosa que no va ser acceptada en un principi pel govern Japonès– per donar per finalitzada la II Guerra Mundial. Aquest últim factor molt important per entendre el desenllaç de la guerra, va quedar sentenciat clarament el dia 7 de setembre de 1945, quan Japó es res rendeix incondicionalment davant dels Estats Units.[3] Esta clar però, que va ser després del llançament de les dos bombes més destructives que ha fabricat la humanitat. Estem parlant d’una bomba que equivaldria a 13.000 tonelades de TNT i que va provocar la mort de 72.000 persones, a les que hi cal afegir les que van morir per irradiació que pugen a un total de 240.000 morts.[4]
Un dels molts arguments a favor de la utilització de la bomba a part dels ja esmentats anteriorment giren en torn de la sospita que existia sobre una contraofensiva Japonesa als EUA, i també es sospitava que els nazis estaven fabricant una bomba atòmica –declaracions del mateix Albert Einstein al president Roosevelt– cosa que cap de les sospites exposades anteriorment tenen una comprovació empírica. És més, era difícilment creïble que el bàndol nazi estes construint una bomba de dimensions semblants a l’atòmica degut a la gran quantitat de recursos i temps que es necessitaven.Així doncs, responent a la pregunta que ens encapçala la pàgina: no, no era necessari utilitzar la bomba atòmica.

[1] KENNEDY, David M., “entre el miedo y la libertad”, Adhasa, pàgina 982.
[2] Destacar el discurs del president dels EUA per televisió, Harry S. Truman, on comunicava el seguent : “Hace poco tiempo un avión americano ha lanzado una bomba sobre Hiroshima inutilizándola para el enemigo. Los japoneses comenzaron la guerra por el aire en Pearl Harbor, han sido correspondidos sobradamente. Pero este no es el final, con esta bomba hemos añadido una dimensión nueva y revolucionaria a la destrucción […] Si no aceptan nuestras condiciones pueden esperar una lluvia de fuego que sembrará más ruinas que todas las hasta ahora vistas sobre la tierra.”
[3] Veure cronologia dels fets dal dossier de lectures de l’assignatura a la pàgina 223.
[4] Dades extretes del dossier de lectures de la pàgina 223

Anuncis

2 pensaments sobre ““Era necessari utilitzar la bomba atòmica?”

 1. Lídia, totalment incorrecte:

  Aqui tens un fragment del meu treball:

  “Ningú pot dubtar, per tant, de l’eficàcia dels atacs nuclears. Pensar que només van ser les bombes atòmiques les que van matar gent és totalment ingenu. De fet, els bombardeigs i la guerra convencional ja havien deixat un gran nombre de baixes. 292,000 americans havien mort en les accions militars de la II Guerra Mundial i l’alternativa de la bomba atòmica, una invasió de Japó, hauria acabat amb un enorme nombre de morts, tant japonesos com americans.

  De fet, com a resultat d’aquesta guerra, 200,000 vides civils es perdien cada mes a l’Àsia i els bombardeigs convencionals ja havien fet 100,000 morts al Japó. A més moltes ciutats es trobaven en un estat d’aïllament, i el subministrament de menjar corria perill (s’estimava que 10 milions de persones es moririen de gana si la situació no canviava).

  Cal recordar també que la bomba atòmica va precipitar el final de la guerra, la qual cosa va fer que s’alliberessin milions de persones (a Indonèsia, per exemple, 10 milions de persones van estar forçades a treballar per l’Imperi japonès), incloent molts presoners de guerra que vivien en deplorables condicions en els camps japonesos . A més, l’Imperi Japonès havia comès grans atrocitats contra la població civil (sanko sakusen, la massacre de Nankin…) i si Hirohito no s’hagués rendit tant ràpidament, milions de persones més haurien sofert les conseqüències d’un brutal règim dictatorial.

  Cal remarcar també que l’Imperi Japonès (sobretot els oficials militars) havia estat totalment oposat a qualsevol tipus de negociació fins l’esclat de la primera bomba nuclear i semblaven disposats a lluitar fins al final, encara que això signifiqués acabar amb més vides. Si bé es veritat que existia una facció negociadora (liderada per Togo), aquesta va utilitzar els atacs nuclears per convèncer l’Imperi per rendir-se i alguns fins i tot els van considerar com “una gran oportunitat, vinguda del cel, per poder acabar amb la terrible guerra” .

  Així, doncs, tot i que va tenir un elevat cos humà, la bomba atòmica va ser necessària i va evitar mals majors.”

 2. Si, sí. Si al final els japonesos hauran d’agrair als americans que el tiressin una bomba atòmica sobre les seves ciutats. Déu ni do Alex… Espero que el Pich et posi la nota que es mereix tanta demagògia… jejejeje.
  Em deus una explicació el dilluns…
  Ptonets

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s