OSV

El dimarts per la nit vaig anar a un concert al pati interior de l’Edifici Roger de Llúria. Aquest acte estava emmarcat amb el cicle concerts a les Universitats -amb la col·laboració de “la Caixa”- i a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès, i el que s’hi va interpretar va ser el concert per a violoncel en La menor de Schumann–el solista era Lluís Claret– i també la Simfonia número 4 en Mi menor de Brahms. En poques paraules, va ser espectacular, sobretot per la intervenció del director de l’orquestra, Jordi Mora.

Després d’una breu pausa i d’haver escoltat el concert de Schumann, el director va impartir una classe magistral on explicava les interioritats i tocs de gran qualitat de la simfonia de Brahms. Va explicar que tant un com l’altre eren compositors del s.XIX, romàntics –un estil que no és el meu favorit, per cert–, i va dir que Brahms era un enamorat de Bach -cosa que em va sorprendre, ja que el romanticisme i el barroc alemany poca cosa tenen a veure-. En tot cas, Mora va apuntar la següent cosa sobre el compositor alemany romàntic; va dir el següent: “el gran problema de Brahms va ser que va néixer després de Beethoven.”

Amb aquesta frase totalment irònica ens volia dir que Brahms, pel fet d’haver conegut totes les obres de Beethoven, va tardar fins a 20 anys a escriure la seva primera Simfonia, degut a l’alt nivell que havia deixat Beethoven en les seves obres magistrals. Fins i tot amb aquest retard, Brahms va haver de sentir dir que la seva primera Simfonia era la desena del seu “mestre”, -degut a la gran semblança entre estils i composicions- ja que com tots sabeu, Beethoven mai va arribar a escriure deu simfonies.

El director, a banda de tot això, ens va explicar i exemplificar mitjançant petits fragments tocats per la mateixa OSV, algunes perles que es podien escoltar de l’obra de Brahms. Ens va explicar, per exemple, que en alguns fragments el compositor va aconseguir una variació del tema en el segon temps, i no pas al primer, com a la majoria de vegades. Ens va mostrar també, al principi d’una area el que era una anacursa virtuosa, i ens va explicar que la 4a Simfonia, que va ser la que escoltaríem, és la més important i perfecta de les quatre de Brahms.

El concert va estar molt bé, a pesar de l’acústica del pati: el so marxava una mica pels costats i ressonava una mica, però a banda de tot això, va valdre molt la pena estar-se fins més de les 11 per la facultat. No s’assaboreix cada dia un concert de música clàssica en directe, i menys amb una classe magistral com la que va impartir el director de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Ara és quan agraeixo als meus pares tot el que van fer per mi perquè ara pugi estar assaborint aquestes petites engrunes de felicitat.

* Suposo que s’heu fixat amb les noves “incorporacions” que he fet al bloc. Per si no s’hi heu fixat, a la part inferior -després de les 7 escrits que podeu veure- hi ha un mini-reproductor on hi podreu escoltar música que aniré actaulitzant de tant en tant. Espero que us agradi. Com ja sabeu però, estic oberta a suggeriments.

LA FRASE: “les pedres precioses estan sepultades” JOSEP FERRÉ

EL POST: http://cat.bloctum.com/txutxep/2007/06/05/rebequeries/#comment-115


Anuncis

5 pensaments sobre “OSV

 1. No entendré mai perquè Beethoven, mozart i tota la pesca són tractats com semi-déus i perquè els intel·lectuals i els acadèmics només consideren “bona música” a la clàssica i al jazz… Apart que amb aquests tipus de música no hi ha lletra i això fa que les peces perdin molt. És la barreja entre la melodia i la lírica el que fa bona música (que no vol dir que certes peces instrumentals o poemes sols no siguin també molt bons).

 2. gràcies per lo de la frase. Ja saps que soc molt boja, però alguna vegada tinc algun atac de lucidesa.
  De totes maneres, em plau saber que t’ha agradat. És la noticia bona del dia.

  Respecte al teu escrit… m’has fet agafar enveja. Hauria volgut gaudir d’aquest concert.

  Cuida’t.

 3. Ja veig que aprofites a tope la Universitat jeje
  Bé aquest és el meu primer comentari, però espero passar bastant sovint per aquí.
  Fecitats pel bloc, està molt bé.

  Besos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s