El futur d’Esquerra

No és cap secret dir –ja que molts dels lectors habituals d’aquest bloc en són clars coneixedors– del fet que, una servidora, és simpatitzant –deixem-ho d’aquesta manera– d’Esquerra Republicana de Catalunya. D’altra banda, i també com és sabut per tothom, aquest partit està passant per un període convuls, i on en principi, en la Conferència Nacional de la tardor s’hi han d’establir (o no) nous criteris i nous membres en la cúpula directiva de l’únic partit independentista en l’arc parlamentari català.

Així doncs, i com que una servidora està una mica desubicada sobre les diferents corrents dins del partit que s’estan tirant els plats pel cap mútuament –Esquerra Independentista amb Bertran i Aragonès, Reagrupament.cat amb Carretero, i la corrent més oficialista i de continuïtat en la línia de Carod– [bé aquesta classificació?], demano als lectors que em responguin tres qüestions que no tinc del tot clares: 1. ¿Re-agrupament és la corrent més liberal del partit? 2. ¿Carod és realment el culpable de tot el que està passant a Esquerra, o simplement és un cap de turc? 3.¿Quin creieu que serà el resultat tant d’ERC l’any 2007 en les generals com en la Conferència Nacional de tardor?

A banda del que es pugui dir en aquest debat, per la meva banda em llegiré la ponència de la Conferència Nacional redactada per Ridao, i també els dos manifestos de Reagrupament i el d’Esquerra Independentista. A veure que en puc treure.

LA CANÇÓ: Symphony No 5 in C Minor, Op. 67 – Allegro, de Ludwig Van Beethoven

Anuncis

10 pensaments sobre “El futur d’Esquerra

 1. Reagrupament no és cap corrent liberal, sinó independentista. Hi ha qui diu que en Carretero és de dretes perquè va dir que per a la independència necessitem tots els independentistes, tant els d’esquerra com els de dreta. I al cap i a la fi això és una obvietat com un campanar. Deduir, per això, que és de dretes és tenir molta mala llet. Als catalans ens manca molt més independentisme i ens sobra -de moment- molt més debat ideològic (esquerres i dretes).
  Primer la casa, després ja en parlarem dels mobles, no trobes?

 2. Octavi,
  doncs moltes gràcies per donar-me la teva opinió sobre el tema. S’ha de dir que la majoria de persones més pròximes al partit amb les que he pogut parlar s’identifiquen amb Esquerra Independentista -com vec que no és el teu cas-. No obstant, millor poder parlar amb molta gent per tal de tenir molts punts de vista i després decidir quina és la millor. El que està clar és que la cosa no va bé…
  Ah, i estic molt d’acord amb això que has dit sobre que “ens manca molt independentisme i en sobra debat ideològic”

  PS: Et faig un link al bloc: BENVINGUT!

  Salut!

 3. Benvolguda Lídia,
  1) No, titllar Reagrupament de ser liberals és una (brillantíssima) estratègia dels altres sectors d’ERC, els sectors més pròxims a Cornellà, diguéssim. Bajanades.
  2) Sí, Carod és especialment culpable, no l’únic, del què està passant. Torno a recomanar l’article del Solano al bloc Desfilosofant… mmmmh fa por, eh que sí?
  3) A la Conferència Nacional res, ho tenen controlat. Com a molt els d’Esquerra Independentista (que són del Puigceròs, dona, són del Puigcercòs fins i tot els que hi estan apuntats i no ho saben) es carregaran el Carod, però no ho acabo de veure…
  I a les generals una patacada important. De 4 no passem (i fixa’t que fai servir la primera perdona del plural… encara).
  Arrivederci!

 4. Bones Lídia, podriem dir que t’has descuidat un altre corrent intern que seria els “pro-Puigcercós”.
  Es cert que actualment en putxi va de braçet amb els del “clan de l’avellana” de Carod,Benach,Bargalló i cia. Però aquesta disputa carod-puigcercós ja fa temps que dura amb més o menys intensitat, però també cal tenir-la en compte.

  Per la resta podriem dir que has ben explicat el que són els dos nous corrents d’opinió: R.Cat i EI.

  Val a dir que Reagrupament no és una corrent lliberal o de dretes. Simplement des del meu punt de vista és trencar amb l’estratègia que ERC ha seguit des de que Colom i Rahola van “volar”, que va ser fer un gir a l’esquerra en un partit que només mirava el front nacional sense preocupar-se del factor social que aquest país té.

  Simplement Regrupament el que vol és tornar a l’epoca d’Heribert Barrera i Colom on l’independentisme tenia un sostre que no es va trencar fins que Esquerra va començar a parlar també dels problemes dels catalans. Personalment no m’agrada gens l’estratègia de Front Nacional que proposa en Carretero, senzillament perquè aquesta sempre ha portat a connotacions xenòfobes i etnicistes, i sinó només cal mirar el Blaans-belang (partit flamenc) molt proper a idees nazis i racistes.

  Per tant, crec que el que l’hi cal a Esquerra és un canvi de direcció i d’estratègia a seguir, però no pas un canvi de plantegament de país per tornar a les 2 catalunyes (rural i catalana i l’urbana i espanyola) que durant 10 anys ERC ha intentat trencar per unificarles totes dues sota un Independentisme d’esquerres.

  El que cal és que pugi gent nova, que no s’adormi a dalt de tot i que continui treballant per la Independència i el Socialisme arreu dels Països Catalans.

 5. Hola Lídia, la classificació està ben feta si s’hi apunta també (com diu l’Ignasi) el corrent pro-Puigcercós.
  En la primera pregunta que fas coincideixo plenament en l’Ignasi. RCat NO és de dretes però si és cert que vol tornar a les trinxeres més brutes i (per sort) llunyanes d’Esquerra. Vol tornar als temps en què de 3 paraules que deia ERC 2’5 eren “independència”. En aquesta linia ja es va veure que es va aconseguir l’any 1984: 5 diputats i fregant el 5% dels vots. Un fracàs.
  A la segona pregunta. Carod NO és l’únic culpable de la situació. La veritat és que tot ha sortit bastant malament la seva expulsió del Govern, corona d’espines, Estatut(et) del Mas-ZP, nou Govern d’Entesa… Ara bé la majoria d’aquests fets no són atribuibles només a en Carod. Ell n’és culpable perquè els fets recauen en la seva persona, però no l’únic. Carod feia por, por a tothom, al PSC, a CyUnión, al PP, al PSOE… creien que ell podia ser el líder que portés la llibertat al país… Bé els resultats són els que són i s’ha vist que els nostres enemics són molt poderosos.
  A la tercera pregunta crec com a dit algú que a la Conferència l’estratègia no és tocarà ja que crec que ho tenen bastant controlat. Cal dir però que el text de la Conferència és molt bonic i molt “guai” però de calandari per la independència res de res. Un apunt més de la Conf. crec que com a molt el que pot passar és que Puigcercós anunciï que plega del Govern per dedicar-se al partit. Més que això ho dubto.
  I a les Generals… bé en l’últim sondeig del CIS ens en donaven de 6 a 7. Tot i així tot depen del que passi en els pròxims mesos. Depen dels trens, de les inversions… Crec però que com sempre donarem la talla, sempre ens donen per morts abans d’hora. Crec que ens mourem entre els 5 i els 8 actuals, una forquilla amplia, ja veurem…

 6. Hola Lídia,
  Torno a la càrrega perquè s’han dit coses que no tenen RES a veure amb la realitat. RCAT no vol tornar a les catacumbes de “només independència”, de fet RCAT parla de problemes socials. ERC ha passat anys dient que els nostres calers i la nostra capacitat de decisió s’hi queda a Madrid i que així no hi podem construir-ne res. I ara resulta que, com que som al govern, podem fer-hi de tot, malgrat que els diners i la capacitat de decisió encara romangui a Madrid. En que quedem? Ara, més que mai, s’ha fet palès que els problemes de calers i sobirania que tant hem dit són una veritat que ens cau al damunt com una llosa. Però ara hem de continuar amb el raonament, si el problema és que el nostre futur està atrapat a Madrid, el que hem de fer és independitzar-nos de Madrid. RCAT només diu que hem de continuar amb la coherència i hem de posar la independència com a fonament del nostre futur, o sigui, de les nostres polítiques socials. Sense independència no poden haver-hi polítiques socials, sinó només sucursalisme.

  Salut!

 7. Joan Arnera:
  Acabo de llegir (i també he fet el comen corresponent) l’article de Desfilosofant i penso el següent:
  “Sincerament, no estic massa d’acord amb el que s’està dient en aquest post ni en els comentaris. No tant pel fet que no comparteixi la “desorientació estratègica i ideológica d’ERC”, sinó perquè tot plegat em sembla massa recargolat. REALMENT CREIEU QUE VA SER EL GOVERN ESPANYOL QUI VA ENVIAR UNA CITA ENTRE ETA I CAROD?
  Em rellegiré “El Cas Carod” d’Alexandre… “

  I pel que fa als resultats que pronostiques, jo no sóc tant pessimista. Estic més o menys d’acord amb el que diu en Pere: forquilla entre 5 i 8.

  ignasi Bosch:
  Merci per la teva opinió, però sincerament no vec a Carretero amb aquest tipus d’intencions… el temps dirà, com sempre.

  Guillem Carol: estic molt d’acord amb tu. Em fa gràcia això de les campanyes de les JERC: “independència i socialisme” XD

  Pere:
  Aquesta vegada t’he de dir -per molt que em pesi- que no m’acaba de fer el pes això que dius: M’ha agradat la frase de l’Octavi Forners que va apuntar l’altre dia: “Als catalans ens manca molt més independentisme i ens sobra -de moment- molt més debat ideològic (esquerres i dretes).” Doncs això: més independència i menys pamflet socialista que fa tuf a ICV.
  Com ja he dit abans però, coincideixo amb tu amb això dels resultats de les generals.

  Octavi Forners:
  Ja veus, aquests nois no connecten massa amb ReAgrupament… pel que fa a mi però, no ho vec pas tant dramàtic com diuen. Em quedo amb la teva frase que ja he apuntat abans.

  Merci a tots pels comentaris.

  Salut!

 8. Ep, jo en cap moment he dit que Carretero tingui l’intenció de que Esquerra sigui un partit xenòfob. Això ho dic més per l’experiència personal de gent de la comarca que dona suport a en carretero dient que no pot ser que hagim fet president a un xarnego, a un espanyol.

  A mi com si el president és de Burkina Faso, el problema sorgeix quant aquest és espanyolista. i de moment tots els que donen suport an carretero, tots, acusen la direcció de pactar am un espanyol en comptes d’un espanyolista, com si pel sol fet de ser espanyol fos pitjor.

  Quant parlo de que Reagrupament deixa de banda el plantejament social ho faig justament fent referència al que diu la seva declaració de principis (dixit):

  “El nostre partit ha de donar cabuda a totes aquelles persones que el seu objectiu polític bàsic sigui l’alliberament nacional de Catalunya per vies democràtiques. Mentre Catalunya no sigui un país independent, l’eix nacional ha de ser prioritari sobre l’eix dreta/esquerra; és evident que ERC és un partit que el seu vector resultant està decantat cap a l’esquerra, però ha de encabir moltes sensibilitats, com al llarg de la seva història, amb l’objectiu comú d’avançar cap a l’Estat lliure. ERC no pot restar fent gestió i deixar en mans d’altres el lideratge de la societat cap a la sobirania.”

  a això em referia, que el front nacional dona cabuda a una gent amb la qual jo no hi tinc res a discutir, ja que creuen amb una premisa que pel sol fet de ser catalans son els millors. No som ni millors ni pitjors, simplement som nosaltres mateixos i no som espanyols.

  Pel que fa al comentari den guillem, ” a CiU, això de les polítiques neo-liberals se les podrien ben estalviar”.És el que som i no canviarem a no ser que nosaltres mateixos ho decidim així(personalment no em considero socialista però la majoria de militants de les jerc si, per tant no tinc res més a dir…)

 9. Jo no soc d’ERC. Procuro estar informat políticament i et donaré una opinió tan freda i objectiva com sàpiga.
  1.- No crec que Reagrupament sigui precisament liberal. Simplement posa per davant la independència, la sobirania, d’altres tacticismes propis de qui està en el govern i vol continuar estant. El que diríem les poltrones. A tots els partits passa i sempre hi ha gent que no hi està d’acord. El problema és si poden o no fer alguna cosa.
  2.- Carod-Rovira ha patit canvis i ell mateix s’ha vist atrapat en la xarxa Puigcercós. Carod-Rovira no és un executiu. Hi ha dos tipus de persones que tenen papers diferents a la política els ideòlegs i els que gestionen. A vegades es confonen els papers o una cosa et porta a l’altre. Carod-Rovira no és ni serà mai un executiu i no pot ni podrà competir mai amb la xarxa que a teixit Puicercós. Carod-Rovira és culpable, però menys que altres, ell ha estat manipulat en molts moments i sort té de què l’hagin deixat estar al govern, això si sense competències reals. Què li preguntin a Puigcercós si és cosa d’ell o d’en Montilla.
  3.- A les generals baixarà una mica. Quant? Depèn d’aquests mesos. Si no es desmarca una mica d’en Montilla baixarà bastant. Per votar una còpia voto a l’original. Quan a la Conferència, potser, les línies no oficials puguin donar una sorpresa.
  Tot això ho dic amb el màxim respecte a ERC que crec que hauria de recuperar l’independentisme. La veritat és que ara no veig moviments graduals cap a la sobirania sinó reculades. Crec que el país està en oberta crisi.
  M’agrada el teu bloc. L’he conegut a través del comentari que fa en Joan Arnera.
  Llàtima no tinguis el bloc sindicat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s