Maquiavel i 1984 [del 19 de juliol de 07]

El dimarts i després de les compres, la meva mare i jo vam assentar-nos a l’estació de Reus per esperar el tren que ens havia de portar cap a casa. En aquella estona però, vaig començar un dels tres llibres que m’havia acabat de comprar: El príncep de Maquiavel, i tot llegint el pròleg de Jordi Moners i Sinyol, vaig poder observar que el llibre d’Orwell, 1984, no difereix tant del llibre de l’autor considerat el fundador de la Ciència Política moderna, Niccolò Maquiavel. Diu el següent:

“La utilitat pràctica el farà mirar exclusivament vers els objectius, i si aquests són bons, qualsevol mitjà que hi condueix també ho serà. I un mitjà serà bo o dolent segons els objectius a què estigui supeditat. D’aquesta manera, per exemple, distingeix entre la violència constructiva i la violència destructiva «Aquí hi ha la gran justícia», diu, «perquè la guerra és justa per als qui és necessària, i santes són les armes on no hi ha més esperança, sinó en elles»”

Capítol XXVI. El príncep de Maquiavel.

“[…] Nosaltres no som així. Sabem que ningú no arreplega el poder amb la intenció d’abandonar-lo. El poder no és un mitjà, és el fi. No s’estableix una dictadura amb la intenció de salvaguardar la revolució: es fa una revolució amb la intenció d’establir la dictadura. L’objecte de la persecució és la mateixa persecució. L’objecte de la tortura és la mateixa tortura. L’objecte del poder és el mateix poder”. […]

Capítol III, 3a part. 1984, de George Orwell.


Article publicat el 19 de juliol de 2007.

EL FRAGMENT: “–És impossible fundar una civilització sobre la por, l’odi i la crueltat. No es pot resistir.

–Per què no?

–Perquè no tindria vitalitat. Es desintegraria. Se suïcidaria.

–Ximpleries. Encara tens la impressió que l’odi desgasta més que l’amor? Perquè hauria de ser així? I si ho fos, quina diferència hi hauria? Suposa que triem de desgastar-nos més ràpid. Suposa que accelerem el tempo de la vida humana fins el punt que les persones siguin velles als trenta anys. Així hi tot, quina diferència hi hauria? No pots entendre que la mort de l’individu no és la mort? El Partit és immortal.”

Capítol III, 3a part. 1984, de George Orwell.

LA CANÇÓ: Sinfonia Concertante In E Flat, K 364 – 3. Presto, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s