Carod, Puigercós; Uriel i Carretero. *

Esquerra està vivint un dels períodes interns més convulsos de la seva història democràtica postfranquista. Exceptuant Hortalàs, Raholes, Coloms i Barreres, estem davant d’una crisi, amb el fet diferencial de la resa –aquest cop Esquerra està al govern de la Generalitat– suposa l’obertura d’una nova situació sense precedents.

Així doncs, i després dels resultats del dia 9 de març on aquest partit va patir una davallada de més de 350.000 vots respecte les eleccions de l’any 2004, en línies generals podem establir diferents corrents dins d’Esquerra Republicana de Catalunya: en primer lloc, trobem els dos fronts oficialistes: un encapçalat per l’actual president del Partit, Josep-Lluís Carod-Rovira, juntament amb Llansana, Portabella, Benach i Tresserras que li donen suport; i en la mateixa línia estratègica, trobem també a Joan Puigercós amb els el suport de Vendrell, Huguet, Aragonès i Simó, entre d’altres. I per altra banda trobem els dos corrents crítics del partit: Esquerra Independentista amb Bertran, Renyer i Bofill, i per l’altra Reagrupament.Cat liderat per l’exconseller de governació Joan Carretero, amb el suport de Carandell i de molts militants d’aquest partit.

D’aquesta manera, la militància de l’únic partit independentista amb representació parlamentaria del nostre país ha de decidir el proper més de juny quina ha de ser la seva nova direcció. I ara se’ns presenten les principals incògnites: ¿Quin és el suport real de cada un dels corrents interns? ¿Realment Puigcercós té el partit tant controlat com diuen? I aquest últim, ¿representa realment un canvi substancial per Esquerra, per tal de liderar i tornar a donar la força i l’empenta de l’any 2003?

En tot cas, tal i com s’observen els moviments i estratègies de cada un dels espirants a la direcció –exceptuant Carod que ja ha dit que no es presentarà a la reelecció com a President– no hi ha res clar. Ara bé, es poden entreveure alguns detalls tot fent especulacions: veient Carod-Rovira com està fent tot el possible perquè si ell surt de la direcció darrera seu i vagi Joan Puigcercós, aquest últim intentarà marcar un perfil propi per tal de seduir a tots aquells descontents que veuen en molt bons ulls a EI o Reagrupament.

Ara caldrà veure la incidència que tindran cada un d’ells en els diferents territoris del país –tenint en compte la força del “Clan de l’avellana”– la influència de les JERC per aquells votants més joves, o la factura que li pot passar a Puigercós obrir un front contra Carod, fet que pot beneficiar-lo ja que es podria bipolaritzar el debat entre ell i l’actual president, o que acabi afavorint als crítics degut a la divisió del vot “oficialista” entre Carod i Puigercós. Tot està per veure, doncs.

* Article publicat a MónDivers.cat l’1 d’abril de 2008.

LA CANÇÓ: Simfonia n 36 en do M, K.425 “Linz” – Presto, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Anuncis

12 pensaments sobre “Carod, Puigercós; Uriel i Carretero. *

 1. Benvolguda Lídia;

  crec que si en Carod no s’ha presentat és perquè ha mirat al seu voltant i ha vist que ho tenia magre. Tenir el suport majoritari dels representants de Barcelona sembla que no és suficient. La sortida ha estat anivellar la candidatura amb un representant de pes institucional com l’Ernest Benach i un altre que ha rondat molt entre la militància com és en Niubò. Així fan més goig alhora d’arribar o negociar un conscens quan arribi el “superdissabte”. És una manera d’abarcar els dos sectors de la militància.

  D’altra banda, tenir en Tresserras sempre és atractiu. Un no militant, independent, reconegut professor d’universitat sempre agrada… i sobretot a sectors com en Carretero que ho van proposar a l’última Assamblea, fent l’ullet a l’Elisenda Paluzie que havia d’entrar de número dos amb en Ridao.

 2. Que informis sobre quins corrents ideològics hi ha a ERC és correcte; una informació objectiva que, altrament, es pot extreure de qualsevol font d’informació des de ja fa setmanes. Cap novetat. A part d’això, què més expliques? Què planteges? Si, òbviament,el temps dirà. Això és tot?

  Ras i curt: cal escriure un article per dir això?

  Un lector

 3. guapi! jo no comentaré els teus post. Només volia saber com va tot? els examens, que?

  M’ha arribat a les orelles que no vindras en 3 setmanes, et recordo que el 12 i 13 n’hi ha unes que fan l’aniversari!!! a veure si faras un lleig…

  Petonets i ànims

 4. anònim (primer): aquests comentaris amb mala llet només els puc fer jo en aquest bloc. Si necessites un metge no és el nostre problema.

 5. Jo només he fet una crítica constructiva i argumentada a l’article, que no a la persona, que no sé ni qui coi és!. No he faltat al respecte a ningú i encara menys he anat amb mala llet. Però ja veig que als blogs només poden opinar els sectaris de sempre. Ja us ho fareu, contineu retroalimentant-vos.

  Jo aniré al metge però tu relaxa’t una mica, d’acord?

  Apa, salut.

  Ferran

 6. Tot està per fer i tot és possible, que deia el poeta. Fins i tot a Esquerra.
  Ara, cada cop que ha hagut congrés a la vista en un partit que remena cireres, sempre ha hagut ball de bastons. Hi ha qui ho sap portar més discretament, donat que perdre 350 mil vots d’una atacada no passa sovint. Però ball de bastons, sempre.
  Ens veiem el dia 9!

 7. Benvolguda Lídia,

  Felicitats pel blog. Si m’ho permets, t’afegiré als meus favorits i, sempre que vulguis, pots passar pel meu petit racó.

  Amb el tema d’en Carretero, tot està obert, penso jo. I ara que, com sembla, es presentaran fins a 4 candidatures, caldrà veure com pot afectar aquesta divisió del vot. Jo crec que si es presentés només una candidatura “oficialista” (amb en Puigcercós davant), les opcions de Reagrupament serien menys, però si aquest vot més oficialista es divideix, això pot beneficiar en Carretero. I també cal veure fins a quin punt la proposta de l’Uriel es percep com una alternativa seriosa entre la militància. Jo encara en tinc els meus dubtes, ja que la trajectòria de l’Uriel em recorda més la d’en Puigcercós. La intuició em fa pensar en una “abraçada” d’última hora Puigcercós-Uriel…

 8. Crec com en nahmanides que s’acabarà produïnt un acord Puigcercós-Uriel, està claríssim:

  – L’Uriel era, fins fa 10 mesos, secretari d’imatge i comunicació d’Esquerra (és a dir, de l’aparell nucli dur).
  – L’Uriel ha seguit la mateixa carrera que en Puigcercós (secretari general de les JERC, diputat al Parlament, entra a l’executiva a controlar l’aparell).
  – L’aparell va deixar que les esmenes d’EI tinguessin suport perquè tapessin en Carretero i RCAT.
  – I el més sorprenent, hi ha gent que un dia està amb l’Uriel i l’altre amb en Puigcercós, i viceversa (no sorprèn els canvis tant estranys sense fractura?).
  – I el més important: com més fort és l’Uriel, menys ho és en Carretero i, per tant, l’aposta pel govern d’entesa queda garantida.

 9. To està per veure. El que no sé és si tot és possible. Jo espero que hi hagi un canvi radical i aposto pel Carretero per liderar-lo.

 10. Francesc, en Carretero ha dit que mantindrà el Govern si guanya. Una altra cosa no estic d’acord que com més forta és Esquerra Independentista menys ho sigui en Carretero, RCat el formen majoritàriament persones rebotades per diferents motius amb la direcció actual, tot i així tenen alguna opció.
  Però bé, tot és possible.

 11. Periode convuls?

  L’esta vivint el Partit Democrata per la pugna Obama/Clinton? La va viure el PSOE quan va haver de triar entre ZP/Bono/Diez/Guerristes?

  Aixó de que el periode congrensual d’Esquerra és una crisi és una farsa. Al Consell Nacional d’ahir va haver-hi calma absoluta.

  Sovint se’ns pinta de trencaplats quan realment ens estimem d’allo més la nostra cuberteria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s