Una modesta opinió sobre la crisi de la sequera:

Sembla que la pluja està apagant, a poc a poc, la crisi de la sequera al nostre petit país. Tot just però, la setmana passada i a Amposta, es van reunir al voltant de 20.000 persones per manifestar-se en contra de les polítiques de l’actual govern de la Generalitat, i responsable màxim en aquest àmbit, Francesc Baltasar, com a conseller de Medi Ambient i habitatge.

Doncs si em permeten, expressaré la meva –absoluta i modesta– opinió sobre tot això de la sequera i els minitransvasaments, ja que abans de res he de dir que en aquest país estem massa acostumats a opinar de tot i a tothora – i una servidora s’hi inclou, és clar–. Amb això vull dir que en sanitat qui sap menys són els metges, en educació qui sap menys són els mestres i, lògicament, en infraestructures, qui sap menys són els tècnics.

Dit això doncs, passem al tema: la crisi de la sequera.

Crec que tots estem d’acord en que les diverses situacions de possibles transvasaments d’aigua (PHN i “el mini” actual) parteixen de situacions molt diferents. Un és fruit, diguem-ne, “dels interessos especulatius urbanístics” del sud de la península, i l’altre neix degut a mesos de sequera i manca d’acumulació d’aigua als pantans amb la conseqüent manca de recursos a la capital. Crec que fins aquí hi ha consens. Així, que entenc fins a cert punt la posició del govern d’establir un sistema permanent de connexió d’aigües entre els diferents territoris, de la mateixa manera com passa amb l’electricitat, els trens o la xarxa de carreteres. I jo, a diferència d’altres companys meus, no estic en contra de qualsevol transvasament. El meu pare, per exemple, rega el seu hort amb aigua “transvasada” d’un canal de regatge construït ja fa molts anys, i em sembla que no està atemptant ni contra el medi ni contra la biodiversitat de Capçanes. Per tant, crec que tot són graus, i que parlar de transvasament com a sinònim del diable crec que és fer-ne un gra massa.

Ara, una altra cosa, i a banda de la discussió tècnica que porta darrera i que desconec absolutament, hi ha allò que sí que és prou palpable per a tothom: la credibilitat política. I concretament a la credibilitat política del Govern de la Generalitat. El que no és pot fer, sota cap circumstància, és en un moment voler encapçalar una política ferma antitransvasista, i després voler vendre gat per llebre, canviant paraules i el seu corresponent significat, fet que només porta a pensar que la política és oportunisme. “Ara que manes tu dic que tot el que fas és una merda, però quan mano jo aquesta és la única solució.” Si realment volem ser un país d’excel·lència, crec que entre la cultura del NO i l’oportunisme, com deia la cançó: “hi ha d’haver un altre camí”.

*Article publicat a El Fènix Digital -on per cert, em podeu trobar cada dilluns-.

LA CANÇÓ: Waltz In C# Minor, Op.64 No.2, de Frédéric Chopin.

Anuncis

6 pensaments sobre “Una modesta opinió sobre la crisi de la sequera:

 1. Eis,
  Molt bo. Tens tota la raó, ara bé com a ítem polític els transvassaments, els mínims. I pel que fa al “mini” completament en contra. Ara no té cap sentit continuar tirant-lo endavant.

  Fins demà.

 2. Be, també penso que tens raó. Es bo tenir interconnexions elèctriques, d’aigües, carreteres… però ha de quedar lluny l’oportunisme polític o ha d’haver un camí… veritat.

  Potser el camí passarà per quan hi tinguem una renovació en el pesos pesats de la política i els noves persones treballin pel poble amb una motivació real sense interessos… ( espero que no sigui molt utòpic )

 3. Aviam. Jo no n’entenc del tema i precisament per això, opino. Al minitransvassament, li diuen mini perquè no és tant gran com el que proposava el PHN i, a més, es faria d’aigua que ja s’ha extret de l’Ebre mitjançant la xarxa de canals. És substancialment diferent al que proposava el PP fa uns anys, que segons tinc entès, no només hauria liquidat l’agricultura (i això és, en la meva inseguretat i desconeixement, l’únic error que veig en el pla del govern), sinó que també hauria liquidat (quina paradoxa) tot l’ecosistema de l’Ebre.

  I la construcció de la canonada té molt sentit, però a llarg termini, ja que es podrà enviar aigua en els dos sentits (molt seria que dos conques hidrogràfiques tant diferents es quedessin sense reserves al mateix temps) i si es tanca amb diverses claus, cadascuna en mans d’un organisme diferent, ja no hi ha el perill de que passi el que ha passat amb el sistema del Ter-Llobregat.

  M’equivoco o ho veig tot massa senzill per a la complicada política catalana?

 4. Jo estic amb en Moz. Les coses s’han fet malament, però no pel transvassament en si, sinó per la forma en que s’ha fet públic. Els polítics no han explicat com calia en què consistia exactament el transvassament i és que, com tu, jo tampoc hi entenc en temes de conques hidrogràfiques, pel que aquest cas el veiem igual que el del PHN.

  Si bé és cert que el moment no era l’oportú, per la proximitat de la sequera, fet que podia interpretar-se com un acte oportunista. Ara que sembla que les coses s’han calmat i dimarts vinent s’acabarà definitivament amb el decret de sequera pot ser un bon moment per iniciar les obres sense aixecar gaire polseguera.

 5. Totalment d’acord. Sembla que demanar coherència política sigui demanar un miracle.
  Com allò de No a l’Otan. Va servir per afaitar vots a manta.
  Hi ha certa forma de fer política que hauria d’estar penalment perseguida. Com qualsevol altre estafador, vaja.

 6. És que el problema va ser la demagògia que van protagonitzar els comunistes contra el PHN. I ara segueixen sent incapaços de tirar endevant estructures que qualsevol país normal tindria. Quin problema hi ha amb unir les conques hidràuliques del país? És que siusplau, a vegades penso que el problema més gran que té Catalunya no és Espanya sinó la mediocritat de l’esquerra antitot catalana, a la qual desafortunadament s’hi inclou ERC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s