Una miqueta de Ciència Política…

Ahir, a la biblioteca, i amb l’amic Guillem tot estudiant per l’examen de Política Comparada I vam començar a discutir sobre una qüestió arran del gràfic que poden veure a continuació –a mi em va semblar espectacular el què s’hi pot extreure–:

En l’anàlisi de tres països del sud d’Europa, i en dades dels anys 1985 per Grècia i Portugal, i 1991 per Espanya, es pot observar com el suport incondicional a la democràcia segons ideologia (1 esquerra, 10 dreta) varia de la següent manera: aquell qui s’autoubica a l’esquerra o al centre-esquerra mostra un suport percentual molt més alt pel que fa a la democràcia, a diferència d’aquells qui s’ubiquen entre el centre-dreta i dreta, que són molt més adversos a considerar-se incondicionals del sistema democràtic.

D’altra banda també cal dir que en el pas del temps aquesta tendència s’ha anat igualant, i en dades més recents la diferència és molt menor. Ara bé, ¿saben quin és el punt d’inflexió, entre d’altres, que va fer que gran part de la ciutadana espanyola cregués que la democràcia és el millor sistema en qualsevol de les circumstàncies? Doncs l’any 1996, quan el PP va aconseguir derrotar el PSOE. Fa gràcia oi?

Doncs la discussió d’en Guillem i meva anava de la següent manera: ell justificava aquest comportament per part dels votants del PP en tant que avaluant la utilitat de la democràcia: més bona gestió, ser capaç de defensar millor els pròpis interessos, etc… així, ell considerava raonable –que no vol dir que ho compartís totalment– que la gent de dretes fos més antidemòcrata; i aquí és on es va despertar la meva absoluta estupefacció: la democràcia, jo l’entenc com una màxima tal i com apunta Sartori: “is a political system in which the people exercise power to the extent that they are able to change their governors, but not the extent of governing themselves”, o en la definició més clàssica: “el govern del poble” per tant res d’utilitarismes; la línia és ben clara: demòcrates o no demòcrates.

I per altra banda i no menys transcendental, avui esprem aprovar l’examen.

La font: MARAVALL, J.M, Los resultados de la democracia p. 275

LA CANÇÓ: Viva la Vida, de Coldplay.

Anuncis

5 pensaments sobre “Una miqueta de Ciència Política…

  1. Bé… hehe Com diu en Ferran, la definició de Sartori ve a ser del tipus més crític, com també, per exemple la Shumpeter que para: “d’un sistema de selecció dels governants basat en la lluita per vots”: qualsevol dels dos difereix de la concepció clàssica; ara bé, qualsevol de les possibles definicions de totes maneres acaben sent democràcia; per això les he escrit totes dues. Perquè en Guillem no em pugui dir -en la seva promesa i futura rèplica en el seu bloc- que sóc una idealista -o una cínica-. jejeje
    Fins aviat!

  2. Salutacions, crec que qualsevol definició de democràcia més que “crítica” és críptica. De fet, la majoria falla per algun lloc. La clau és el poder de canviar governants? Si és així com definim la Restauració (1874-1931) i l’època bismarckiana (1858-1864)? Eren aquests més o menys democràtics que l’Anglaterra victoriana? El que vull dir és que definir la democràcia no és tasca fàcil perquè sovint es confon el “què és” amb el que “hauria de ser”. A més, metodològicament és difícil mesurar-la perquè molta gent confon democràcia amb satisfacció. No sé si l’heu tingut, però algun professor defineix la democràcia com un sistema amb unes regles de joc acceptades per tota la societat. Però fins i tot així la definició manca de rigurositat i congruència.
    Sort amb l’examen. Ja veureu que és fàcil (i sort amb el bloc).

    Toni Rodon

  3. Un altre factor que oblides és la desconfiança que el Felipismo va generar amb el terrorisme d’Estat i amb la corrupció dins el sector de la dreta espanyola. Per tant, és normal que la dreta se sentís més a gust amb la democràcia quan hi va haver un canvi i va governar el PP de Aznar que no amb l’antic Felipismo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s