Consells de Niccolò Machiavelli

D’aquesta molèstia tothom se’n sent, i tots esdevenen els teus enemics: i són enemics que poden fer mal, perquè romanen, vençuts, a casa seva”. Així és com acaba un fragment de El Príncep, de Niccolò Machiavelli, també conegut com a Maquiavel. Si em permeten doncs –tenint en compte l’inici de les vacances per part d’una servidora– em remetré simplement a un fragment que m’ha semblat molt il·lustratiu de quelcom que em sembla proper. Vegin:

“Però les dificultats sorgeixen quan s’adquireixen estats en una província de llengua, de costums i d’institucions diferents. és llavors que cal tenir la fortuna al teu costat i una gran habilitat per a conservar-los.

[…] un altre remei excel·lent és l’establiment de colònies en un o dos llocs, que siguin com les cadenes d’aquest estat: perquè o bé fas això o hauràs de tenir-hi molta gent armada, a cavall o a peu. Amb les colònies no s’hi depèn gaire, i sense despesa, o amb poca cosa, se les hi envia i manté, i només s’ofèn aquells a qui es pren els camps i les cases per donar-los als nous estadants, que no passen de ser una part mínima d’aquest estat: i els que han estat ofesos, com que han romàs pobres i dispersats, no et podran fer mai cap mal. Tots els altres, de l’una banda haurien de restar apaivagats pel fet de no haver estat ofesos, i de l’altra banda, amb el temor de no cometre cap error per la port que no els esdevingui el mateix que als que han estat espoliats. En conclusió: aquestes colònies no costen diners, són més fidels, i ofenen menys, i els ofesos no poden fer cap mal per haver-se empobrit i dispersat, com ja s’ha dit. Per tot això cal fer avinent que els homes o s’han d’afalagar o d’anihilar: perquè es vengen de les ofenses lleus, de les greus no poden. Així doncs, l’ofensa que es fa a un home ha d’ésser de tal mena que no hi hagi temor de venjança. Altrament, si en comptes de colònies i tens gent armada, hi dependràs molts més diners i hauràs de consumir en la guàrdia totes les rendes d’aquest estat, de manera que l’adquisició esdevé pèrdua i ofèn molt més, perquè perjudica tot l’estat trasbalsant-lo amb l’allotjament de l’exèrcit. D’aquesta molèstia tothom se’n sent, i tots esdevenen els teus enemics: i són enemics que poden fer mal, perquè romanen, vençuts, a casa seva.” *

* de MAQUIAVEL, El Príncep: Edicions 62, Barcelona, 2002, p. 54-55

Article publicat a ElFènixDigital.org

LA CANÇÓ: Nocturne # 12 In G, Op. 37/2, de Frédéric Chopin.

Anuncis

2 pensaments sobre “Consells de Niccolò Machiavelli

  1. Aquest és un gran llibre, imprescindible per a qualsevol estudiant de Ciències Polítiques . Disfruta de les vacances i passa-t’ho bé i disfruta.

    Jordi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s