“Guinea Equatorial: el país que més té i més necessita”

Tal i com van poder veure la setmana passada la FNEC va organitzar a la UPF una xerrada sobre Guinea Equatorial que es titulava Guinea Equatorial: dictadura, resistència i post-colonialisme, amb un èxit d’assistència a l’aula de la Universitat del Campus de la Ciutadella. Bé, doncs aquí tenen l’article penjat al bloc de la FNEC escrit pel company de sindicat Arnau Prieto. Vegin:

“Guinea Equatorial: el país que més té i més necessita”

“Tal com estava previst, la FNEC va dur a terme el dijous dia 12 de febrer la xerrada sobre la situació actual de Guinea Equatorial. Aquesta va comptar amb les intervencions d’un representat del jovent equatoguineà, en Pau Rocu, d’un ministre de la presidència del Govern a l’Exili, en Gabriel Moto, i amb el periodista Xavier Montanyà.

L’acte va començar amb l’anàlisi històric d’un país que fins fa 40 anys era colònia espanyola i on els seus 800.000 habitants mai han viscut en democràcia. La colonització va fer mal i una vegada lliures tots ells s’han trobat amb dos dictadors, Francisco Macías i Teodoro Obiang, que han portat a la deriva un país ric amb recursos naturals i amb grans jaciments de petroli que eleven el PIB per càpita al nivell del Canadà o Suïssa. La diferència, per suposat, es troba en el repartiment d’aquests recursos.

En Pau va parlar sobre les oportunitats de Guinea Equatorial. Una de les esperances per al país és que els estudiants que han marxat a Europa i arreu del món tornin amb una ment més oberta que mobilitzi la població.

El ministre de la presidència, Gabriel Moto, va explicar les funcions d’un Govern a l’Exili que es troba a l’Estat espanyol i que ha d’actuar com a referència per què quan arribi el dia D pugui haver un govern estable i d’unitat al país que ràpidament posi en marxa unes eleccions lliures. D’aquesta manera i per primera vegada a la història els equatoguineans no viuran esclavitzats pel blanc colonitzador ni pel negre repressor.

En Xavier Montanyà va ser l’encarregat de tancar l’acte destacant la hipocrèsia que l’Estat espanyol demostra en les seves actuacions amb el règim actual. Governs com l’actual que quan eren a l’oposició van fer promeses de col·laboració amb l’oposició equatoguineana. Promeses que han estat guardades en un racó del calaix.

Després d’una ronda de preguntes es va posar un documental dirigit per en Xavier Montanyà, amb el nom de ” Memòria Negra ”, que analitzava històricament tot el que Guinea Equatorial ha patit en els últims temps.

Gràcies a tots els que vau assistir i és que des de la FNEC creiem que posar a la taula conflictes oblidats com aquest pot ser una eina útil per crear debat i donar a conèixer realitats a vegades més properes del que ens pensem. Si més no es una forma de donar suport a tots aquells que encara tenen esperances en un futur millor per al seu país.”


LA CANÇÓ: You’re the one, de Hoobastank.

Anuncis

2 pensaments sobre ““Guinea Equatorial: el país que més té i més necessita”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s