Crònica de la Independència

cronica de la indpcia -2.fh11, page 1 @ NormalizeI un dels altres llibres també molt anomenats aquest passat Sant Jordi és el de Crònica de la independència, de Patrícia Gabancho  –i de Columna Edicions–. Es tracta d’una obra, tal i com apunta el seu títol i contraportada: “el llibre és, doncs, la crònica de la independència de Catalunya. És ficció periodística amb la màxima versemblança i un ull posat en la realitat actual. Els personatges i comentaristes són reals i coneguts, per provocar en el lector la il·lusió d’estar vivint els fets en temps real. El balanç del 2037 ens dóna la dimensió exacta del somni.”

I bé, crec que en aquest llibre Gabancho demostra claríssimament les seves qualitats com escriptora i, a través d’un relat d’una investigació periodística però sobretot vista amb una perspectiva que aporten 30 anys, aconsegueix bastir una història força creïble i fins a cert punt visionària del que podria passar en un eventual procés d’independència de Catalunya. D’acord que la utilització de determinats personatges públics com ara Roca i Castells poden descol·locar amb els papers que actualment juguen al país i el canvi que pronostica en els rols públics respectius, però vist de forma general l’escenari que proposa Gabancho està molt ben teixit i calculat.

Apuntar també, per altra banda, que el llibre denota grans dosis d’optimisme en relació a la resposta de la nació catalana davant d’aquests esdeveniments de l’any 2010. No diré que potser un xic exagerats, però no per això innecessaris. I a banda de fer una reflexió sobre el sorgiment d’un nou Estat, Gabancho també estructura un discurs de país des de molts àmbits: sanitat, educació, llengua, immigració, relacions internacionals, Unió Europea… en definitiva, un discurs de construcció d’Estat. Amb tot això, doncs, ja es poden imaginar que recomano totalment la seva lectura.

*article publicat a MonDivers.cat

LA CANÇÓ: Al Mar!, de Manel.

Anuncis

Un pensament sobre “Crònica de la Independència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s