El Palafrugell de Pla (IV i V)

El Far de Sant Sebastià és segurament el lloc més bell des d’on es pot contemplar la grandesa de les costes del Baix Empordà -com diu Pla: es contempla un gran panorama sobre la costa i el Mediterrani, d’un romaniticisme agut, gairebé morbós, d’una musicalitat còsmica, il·luminada-. L’arribada és fascinant, i abocar el cos per la barana de ferro que custodia la plaça, amb el far de fons, és eclipsant. I la vegetació -de nou-, per la seva banda, hi juga un paper essencial. Càctus i pins per denotar que aquell mar, el meditarrani, no és un mar qualsevol. I el passeig per l’ermita i la fortificació, l’essència d’un castell, encantador.

I després d’un magnífic dinar a prop de la Plaça Nova de Palafrugell ens endinsem a un altre lloc també d’obligat peregrinatge. Es tracta del Centre Mercantil -que segons el què va llegir l’amic Guillem a l’Empordanet– deia que el 1953 havien canviat la cafetera per una d’express fet que havia estat de gran interès per tota la gent de Palafrugell-; i només en entrar en aquella gran sala i veure la gent gran reunida a la mateixa taula fent la partida de cartes, vegin quin altre fragment del mestre -aquest cop del llibre de El carrer estret– em va venir al cap:

Quan vaig arribar a la tertúlia es trobava en la seva penúltima fase. […] En aquesta etapa, es manifesten dues maneres de mentalitats: els qui repeteixen els que han llegit al diari a l’hora de dinar i els qui tenen una opinió personal. Els primers estan destinats a repetir tota la vida, passi el que passi, el que llegeixen al diari; els segons estan obligats a tenir indefectiblement, sense desviació possible, una opinió personal. Ben mirat, tan trista és una necessitat com l’altra.”

JOSEP PLA, El carrer estret, capítol XXII.

LA CANÇÓ: Waltz Op.64, número 1, de Frédéric Chopin.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s