Algunes cosideracions més. Sobre la superioritat moral egipcia

Tant en comentaris en aquest mateix bloc com al facebook s’ha creat un interessant debat i discussió sobre l’article que vaig publicar l’altre dia, “inexactituds del TN”. Vist això, doncs, m’agradaria matisar algunes coses que s’han dit.

En primer lloc deixar clar que l’article era més aviat una crítica a l’enfocament de la notícia que va donar el TN; d’aquesta manera l’objecte a discussió elemental – aquesta era la idea inicial- era la consideració que EUA és una democràcia -entesa en el sentit liberal del terme, és clar- en contraposició al sistema Egipci. Vaig pensar, doncs, que l’afirmació “no és exactament una democràcia” no em va semblar del tot encertada, que diguem. Així que vaig agafar el Polity IV com a referència, com hagués pogut anar al web de Freedom House. La qüestió era deixar en evidència la superioritat moral que transmetia la frase “El govern egipci estava cansat del govern de George Bush”; com si els hi haguessin de donar lliçons de democràcia, els egipcis als americans!

En segon lloc estic molt d’acord amb moltes de les coses que s’han dit, sobretot pel que fa la complexitat de definir democràcia (deixin-me dir-ho així, que poliarquia em sembla un xic massa teòric); no m’he parat a mirar exactament quines són les variables clau que utilitzen, i segur que tenen força mancances i limitacions. Ara bé, el que m’imagino que ningú em negarà -amb tot els matisos, si volen- que EUA es tracta d’una democràcia -liberal i representativa- i Egipte no és ni democràcia, ni liberal, ni representativa. I que d’acord, EUA té alguns problemes derivats del seu sistema presidencialista, com bé s’ha comentat, i és molt complicat fer rànquings, llistes i linies divisòries; no obstant però, el concepte de democràcia si que es pot sistematitzar d’alguna manera, i ara com ara aquestes són les eines de què disposem. No obstant però, vistos doncs els comentaris fets, invito tots els politòlegs, vistes les mancances del Polity IV, que vagin per feina i dissenyin un altre model que de ben segur que serà del meu agrat (he,he). En fi, que moltes gràcies a tots per les vostres aportacions!

LA CANÇÓ: Eufòria, de Mazoni.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s