La pagesia catalana

Fa un parell de dies vaig llegir un article de l’Enric Vila al seu bloc on parlava del que va ser, per a mi, una dramàtica escena que van protagonitzar pagesos i mossos d’esquadra diumenge passat a Reus. Doncs bé, dit això, no puc estar més d’acord amb les paraules de l’Enric:

Jo crec que la base de qualsevol societat és, i serà sempre, per més formigó i tecnologia que hi tirem a sobre, una cosa tan primària com la propietat i l’explotació de la terra. Els pagesos catalans tenen d’entrada tota la meva simpatia. Crec que si el país hagués crescut més de cara als pagesos, la pedanteria urbanita hauria tingut més de gruix i tots hi hauríem sortit guanyant. També crec que el tripartit, especialment la seva branca ecologista, no ha sabut tractar amb la pagesia. No conec un sol ramader o agricultor que estigui content amb els salvadors de balenes. Això hauria de fer pensar tots aquests predicadors de l’amor a la natura que van a donar lliçons a pagès sense haver munyit mai una vaca ni plantat una ceba. La Catalunya social no s’acaba a l’àrea metropolitana. Si ens carreguem els pagesos en comptes d’un pais tindrem un parc temàtic. Tots els països amb mentalitat de poder, començant pels Estats Units, donen un tracte preferent a l’agricultura. Dit això, la policia és la policia i m’emprenya que els pagesos estovessin els mossos. Si els pedants del canvi climàtic coneixessin la història sabrien que no hi ha col·lectiu més irreductible i més bèstia que els pagesos, i haurien previst la situació. Els pagesos són la base del país. Un govern que no sàpiga tractar-los, dirigir-los i reprimir-los amb eficàcia, un govern que no tingui un discurs sòlid sobre l’explotació de la terra, és un govern de fireta.

LA CANÇÓ: Plou, d’Élena.

Anuncis

3 pensaments sobre “La pagesia catalana

 1. Veig que ens hem flipat una mica.
  Per cert encara que ja no sigui un dels pedants del canvi climàtic jo sí he conegut pagesos contents amb els “salva balenes”.

  David

 2. Un parell d’apunts:

  1.- No m’agrada això de “pedants del canvi climàtic”. Què passa amb els “pedants negacionistes”? Adjectivar els defensors del canvi climàtic com a “pedants” t’acosta a postures negacionistes, espero equivocar-me.

  2.- Hi ha formes i formes de defensar els pagesos. La pagesia del primer món ha d’evolucionar cap a productes d’alt valor afegit -digue-li productes d’alta qualitat, digue-li producció de béns de luxe-. El que no pot ser és que estiguem mantenint sectors improductius i poc competitius amb monstres de l’estil de la PAC. Si els pagesos no poden competir contra la producció agrària d’altres països ho sento molt, però així és el liberalisme econòmic. Les subvencions no fan més que atacar els consumidors i MOLT ESPECIALMENT als països emergents, principals productors d’aliments.

  1. Hola Carlos, moltes gràcies per comentar. Et contesto amb el que dius:

   1) m’imagino que ni l’Enric està parlant de negar el canvi climàtic com jo tampoc estic donant suport a les tesis negacionistes. Crec, si em permets que t’ho digui, que en aquests casos s’ha de llegir entre linies, i saps perfectament – tal i com hem estudiat a TAC, per allò de la racionalitat indivual vs. la col·lectiva- que no has d’apel·lar a les tesis ecologistes per convèncer un pagés de la millor conveniència de protegir el medi ambient: són ells els primers que volen que la terra continui sent igual de productiva i neta que sempre. Seugrament els hi interessa molt més que, tal i com suposo que irònicament vol dir l’Enric, quan diu: “a aquests predicadors de l’amor a la natura que van a donar lliçons a pagès sense haver munyit mai una vaca ni plantat una ceba”.

   i 2) sobre el tema de la PAC. Estic molt d’acord amb tu. Sóc la primera que pensa que les subvencions no són cap solució als problemes de la pagesia. Al meu poble, per exemple, els hi ha anat molt bé. i sense subvencions:

   http://www.mediaforis.com/domontsant/dom_esp/el-exito-de-montsant-en-la-tele/

   No obstant però, i no només amb el tema de vi, saps què passa? que sovint fan passar mil controls de productes a Catalunya (perquè aquests es venguin al nord d’Europa a preu d’or) i aqui a Catalunya menjem (literalment) la merda que porten d’Àfrica. Ei, i molt d’acord amb que els africans facin les plantacions de tomaquets. Ara, com diu el President: que no nos embuquen. O follem tots o matem a la puta.

   En fi, espero haver-me explicat.

   Merci per comentar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s