Lost. No one dies alone.

(*aquest article conté espoilers. Queden avisats!)

Lost. Després de tot l’enrenou, no puc deixar passar l’ocasió per parlar d’una de les millors sèries que s’han fet mai a televisió. Molts potser estaran cansats de sentir parlar d’aquesta sèrie si no l’han vist i seguit, però els puc dir, sens dubte, que no saben el que s’han perdut ni el que es perdran si no la miren. No és del tot habitual l’expectació que ha creat la sèrie, ni tampoc que molta gent es llevés -com jo- a les 6.30 del matí d’ahir per poder veure’n el desenllaç per Cuatro -capítol especial es mereixen els comentaristes de Lost d’aquest canal, que sembla que no tenien ni idea de la sèrie amb les coses que deien…- Així que m’agradaria donar la meva modesta opinió sobre el final d’aquesta grandíssima sèrie, que ha deixat mig món dividit -entre els qui els ha agradat i els que no- i jo, sens dubte, que em trobo dins del primer grup. Vegin:

Valoració. A diferència del que diu molta gent, la sisena temporada pesonalment em va agradar molt, i l’últim capítol encara més. Aquesta última doble sessió està plenament a l’alçada de tot el relat. El final sorprèn, potser en part per la seva predicibilitat, però fan falta unes hores per poder pair i interpretar exactament què és el que passa als darrers minuts. Un capítol que treu el millor de tota la sèrie. Moments d’intriga, d’emotivitat, una gran posada en escena a l’església -encara se’m posa la pell de gallina ara-, amb una bona banda sonora, un gran equip de guionistes -només cal veure el munt de referències a filòsofs, les tècniques del relat, els girs argumentals, els silencis tantíssim importants dins dels guions, etc.-

Interpretació. Com alguns han dit, ni molt menys el final és un somni de Jack, com a Los Serrano (?). És clar que tot el que ha passat és real, ho van viure. I també és cert que es van trobar. Però entendre això ho pots fer després de veure marxar l’avió quan el Jack està a punt de morir, tot recordant els previs moments de les converses dins de l’Església quan es troben tots, amb la llum, com un símil de Déu. Allò és el seu cel (o un purgatori), una metàfora dels millors moments de les seves vides, on tots són morts però apareixen allí en el seu millor aspecte físic, quan més feliços van ser. No ens expliquen algunes de les coses importants de la illa, però penso que això no és res més que una metàfora de les seves vides. En el vol de Oceanic 815, ells es troben perduts, les seves vides no tenen sentit, i és allí -la qual cosa diu Jacob quan la Kate pregunta Per què nosaltres- quan viuen el millor moment de les seves vides. No és el Live Together, Die Alone. Sinó el No one dies alone. Aquesta podria ser la síntesi de la sèrie.

Benjamin Linus. I ja em perdonaran però vull dedicar un apunt especial al que sens dubte és el millor actor i personatge de tota la sèrie. Amb la seva entrada estel·lar dins de la cel·la de l’estació de la iniciativa Dharma, amb una de les millors interpretacions que he vist mai, Ben Linus encarna el personatge amb més contrastos de tota la sèrie. És infinitament millor veure’l actuar amb la seva veu original, no doblada -com també és també el cas de Sawyer- i Benjamin Linus acaba demostrant tant en la vida a la illa com en la seva vida paral·lela coma a Professor Linus, que es tracta sens dubte d’una bona persona. Acaba cuidant i vigilan la illa juntament amb l’Hugo després de la mort de Jack.

Una grandíssima sèrie, sens dubte. Que ho disfrutin!

LA CANÇÓ: Ji Yeon, de Michael Giacchino.

Anuncis

Un pensament sobre “Lost. No one dies alone.

  1. El final dels Serrano va ser tant…tant “Dallas”.
    A mi em va apassionar el final de Lost i tota la serie, però el meu personatge favorit, a part de Jack, es sens dubte Desmond.
    Ja veuras com s’emporta un munt d’Emmys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s