Extremoduro

Any 2004. L’època on ZP encara no havia passat a la història com el pitjor president de l’Espanya democràtica. A l’únic institut d’educació secundaria del país on el cinisme de l’Albert Rivera podria per uns segons deixar de ser-ho. A la Catalunya irreal: 25 alumnes a la classe, tots catalanoparlants.

La professora, socialista-feminista-anticonvergent. Un orgull nacionalista espanyol molt sa. Intel·ligent. Tots nosaltres llavors sense discurs. I amb un background molt divers. Però al mateix temps, allunyadíssim del seu. Debats a classe de Literatura. Preguntes que demanaven respostes. No en teniem prou en rebre-les. Les voliem sentir. No ens interessava llegir Mariano José de Larra. Com tampoc ho vam fer mai Curial e Güelfa. El que realment volíem era discutir. Esprémer. Entendre el món dels grans.

I un bon dia, en aquesta classe, la professora de literatura ens va demanar el millor exercici. Portar a classe un disc i la lletra d’una cançó -en espanyol- i que tots junts escoltariem i analitzariem. Com si d’un un poema de Lorca es tractés. Com un passatge escrit per Miquel de Cervantes.

D’aquesta forma tan senzilla va ser com vaig descobrir una de les millors bandes de rock espanyol del segle XX. – Sus soldados son flores de madera / y mi ejército no tiene bandera es sólo un corazón / condenado a vivir entre maleza / sembrando flores de algodón.

Amb tot això Extremoduro ha connectat emocionalment més catalans amb Espanya que trenta anys de lleis del ministeri d’Educació. I per molt greu que a ells els sàpiga. I per molta desconnexió política que desitgem, la Catalunya irreal és tan capaç d’estimar allò fet per un tio de Plasencia, com per un tio de Verges. I aquesta es la nostra millor carta. I no és per cap altra raó que aquesta que ara som on som i que guanyarem.

Mi Guitarra Blusera - Extremoduro 18

* Article publicat a El Singular Digital.

Anuncis

Un pensament sobre “Extremoduro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s