Els Beatles estan sobrevalorats

Titulo així l’article per què tinc ganes que m’insultin. No és el que penso ara, però si el que pensava fa una colla de mesos, quasi un any. Així que a través de 3 històries explicaré el per què d’aquesta metamorfosi.

No feia dos mesos que havia aterrat al Regne Unit i em vaig ensopegar amb C., un anglès mitjà – zero coma u polititzat – però amb la samarreta John Lennon working class hero. I no era tampoc el típic modernet. I servidora amb ganes de fer amics: Most of the Beatles stuff is overrated. I respon: Sí. Però John Lennon és el millor músic que ha vist mai aquest país. Servidora es posa les mans al cap. I contesta metrallant, parlant de Robert Pant o Page. O sobre qualsevol altra cosa brit, però que tingui ben poc a veure amb Liverpool.

J. és un músic que a la cuina de casa, sobre els fogons, hi té una foto emmarcada de Bob Dylan. La primera mitja hora de conèixer-nos la vam passar parlant de la discografia de Radiohead. Però qualsevol conversa de música sempre acaba als 60’. Així que la segona Beatles-batalla estava servida: Most of the Bealtes stuff is overrated. J. respon. -La discografia dels Beatles és molt gran. Tenen de tot. -Val, però el millor CD de la història segons tants -el Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band- està sobrevalorat: Getting Better? O With a little help from my friends? Lovely Rita? Quines cançons tan justetes. Respon: jo em vaig fer gran amb aquest disc. Els Bealtres amb aquell el Sgt Pepper’s van fer el que ningú havia fet abans. -Val, potser sí, però a jutjar-los per les cançons per les quals són coneguts -vegis Yellow Submarine o Let it be- n’hi ha per tancar la paradeta. O com a mínim per parlar-ne com de la millor banda de la història. I després de donar 10 cercles als mateixos arguments, fi de la discussió.

Però tot això era abans d’ensopegar amb S. En una venue de Cardiff i on també vaig descobrir els Tame Impala. S. és a anys llum de ser un popetis – concepte relatiu de qui (només) escolta Vampire Weekend i Band of Horses. I tornem-hi: Els Beatles estan sobrevalorats. -Els Beatles tenen molta porqueria, però tenen grandíssimes cançons. L’orígen de la psicodèlia també passa per ells. Per cançons com Within you without you. OTomorrow never knows del Revolver, la cançó que Lennon dedica a Timothy Leary.

Remenant un personal the best of the Beatles de l’S. trobem l’Eric Clapton a While My Guitar Gently Weeps, del White Àlbum.Eleanor Rigby/Julia, aporta un dels millors arrengaments per a cordes que he escoltat mai en pop i rcok. I Revolution és una explosió de pop-rock molt ben entesa i equilibrada. OSomething, on surt el millor de McCartney. Ara bé, al Top of the pops de la llista: I Want You “She’s So Heavy” i Strawberry fields forever. Les dues cançons que, al meu entendre, fan dels Beatles no la millor, però sí la banda més important dels últims cent anys.

viewArticle publicat a El Singular Digital.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s