American zero, South African hero

Vaig trucar un dia, i vaig deixar un missatge al contestador. El dia següent, havien canviat el número. – Això va ser com un regal. El millor regal per  a tot aquell qui vol ser detectiu és un obstacle. Perquè un obstacle és inspiració. Si pots trobar les coses massa fàcilment, aquestes no inspiren.

Aquest podria ser un bon inici per ressenyar un gran documental d’investigació. Podria ser-ho. Però per desgràcia, no serà el cas d’avui. Per què els estaria prenent literalment el pèl.

Searching for Sugar Man és un documental estrenat l’any 2012. Dos productors Sud-africans ens presenten un personatge semi-vagabund dels carrers de Detroit, als Estat Units -anys més tard també del dj i productor Jeff Mills. Es deia Rodriguez. Vestit de negre i amb una guitarra a l’esquena. I a finals dels 60, parlavaobertament de sexe, drogues i revolució – “I wonder how many times you had sex”. Un poeta de carrer, que cantava d’esquena al públic per pubs de mala mort. Tot plegat, la combinació perfecta.

I després ens expliquen com un home ignorat més de quaranta anys al primer país del món lliure, es va convertir en un símbol a l’altra punta de món, a Sud Àfrica. I ell sense saber-ho. Drets humans, i cantautor-referent amb el the artist is the pioneer en la lluita contra l’Aparheid.

El relat del documental es va teixint magníficament bé. Però de sobte, alguna cosa comença a fallar. Com molt bé explica Iker Zabala a Jot Down Magazine. Ens trobem davant de dades incorrectes, omissió de fets rellevants, i d’alguna que altra mentida.

En termes de deserving recognition – Nobody in America no even heard of him. Nobody even was interested to him. How can that be? – és una grandíssim documental. Aneu a Youtube i repasseu algunes cançons. És la història perfecta: Un bon músic oblidat pels seus. Però en termes de fidelitat a la realitat i al personatge, aquest documental es resumiria com la gran mentida publicitaria de 2012.

thumb

Article publicat a El Singular Digital.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s